HVORDAN SÆTTES ODDS AF BOOKMAKERNE?

Odds-sætning kan nogen gange være svært at gennemskue. Bookmakerne sætter deres odds efter flere parametre og ændrer dem løbende. Bliv klogere på emnet her.

HVORDAN SÆTTES ODDS?

Helt overordnet sætter bookmakerne deres odds efter, hvor stor en chance de mener, at der er for et givent udfald af den pågældende kamp.

Lad os tage et eksempel:

Hvis vi tager udgangspunkt i en Premier League-fodboldkamp, så vil bookmakeren lade en oddssætter – som sandsynligvis er ekspert i engelsk fodbold – vurderer, hvor stor en chance der er for at hjemmeholdet vinder, for at kampen bliver uafgjort, og for at udebaneholdet vinder.

Vurderingen gøres op i procenter, og det kunne eksempelvis se sådan ud:

  • Arsenal: 45%
  • Uafgjort: 30%
  • Liverpool: 25%

Herefter bruges en formel til at udregne, hvilket odds hvert af udfaldene skal stå til.

En formel?

Ja, hver bookmaker har en formel, som de bruger til at fastsætte deres odds. Denne formel er af gode grunde ikke frit tilgængelig, da man ellers ville kunne udnytte den.

Bookmakeren skal selvfølgelig tjene penge på kundernes spil, og derfor arbejder bookmakerne ikke med en tilbagebetalingsprocent på 100%.

Tilbagebetalingsprocenten ligger hos de fleste bookmakere i omegnen af 93-95%, sådan at de på lang sigt er sikre på profit.

De enkelte odds fastsættes på baggrund af den udregnede sandsynlighed for udfaldet af kampen. Hertil kommer en række af parametre, som kan påvirke oddset.

Mark H.

Hos den samme bookmaker kan tilbagebetalingsprocenten kan være forskellig fra sportsgren til sportsgren og fra liga til liga, men uanset hvad så inkluderes den i den formel, som benyttes til at udregne, hvordan oddsene skal se ud.

Er du klar til at oddse?

Nu ved du lidt mere om, hvordan dine odds sættes af bookmakeren. Måske et systemspil er noget for dig? Læs f.eks. om Canadian, hvor du kombinere fem spil ud på 26 kuponer! Det lyder svært, men det er det ikke, når man først forstår logikken bag.

ODDSENE ÆNDRES HELE TIDEN

Når oddsene er beregnet og offentliggjort for spillerne, betyder det dog ikke, at bookmakeren lader kampen ligge og går videre til den næste.

Oddsene bliver ofte lagt ud til spillerne i meget god tid, og i de dage der går, før kampen skal spilles, kan oddsene nå at ændre sig mange gange.

Parametre, som kan ændre oddsene:

  • Antal væddemål på et givent udfald
  • Udviklingen hos de øvrige bookmakere
  • Nye skader hos de deltagende hold
  • Udmeldinger fra f.eks. trænere fra de deltagende hold
  • Osv.

Der bliver altså konstant holdt øje med, hvor mange der spiller på et givent udfald, hvordan det øvrige marked udvikler sig, hvilke nyheder der kommer ud omkring de deltagende hold osv.

Læs også: Anmeldelse af 888sport + bonuskode

Placeres der en masse spil på, at Arsenal vinder kampen mod Liverpool, kan bookmakeren finde på at sætte oddset ned, hvis der kommer tvivl om, hvorvidt det oprindelig odds var for højt sats.

Hvis eksperterne fra de konkurrerende bookmaker har sat deres odds helt anderledes, kan det også påvirke bookmakeren til at ændre sine oprindelige odds, og det samme gør sig gældende, hvis et af holdene eksempelvis får en stjernespiller skadet.

Husk derfor altid på:

  • Odds skifter efter startopstillinger er offentliggjort

Find derfor ud af, hvad det passer dig bedst. Føler du dig bedst tilpas med at oddse, når du ved, hvem som starter på banen, eller har du is i maven til at placere dit spil i god tid til et højere odds? Valget et dit.

Der tages højde for kundekredsen

Når man spiller hos en bookmaker, kan det være værd at huske på, at bookmakeren ofte tager højde for, hvilke spillere de henvender sig til.

Dagens tip:

I en landskamp mellem Danmark og Armenien er der sandsynligvis større chance for, at en dansker spiller på Danmark til at vinde, end at en armenier ville gøre det. Og det er bookmakerne i Danmark selvfølgelig godt klar over.

Derfor kan oddsene på danske landshold, danske klubhold i europæiske turneringer, og i det hele taget danske sportsudøvere være lavere, end de egentlig burde være.

Det betyder dog samtidigt, at du potentielt kan gøre en god forretning ved at spille mod de danske hold, da oddssætningen på deres modstandere i så fald kan være sat højere end i andre lande.

Vi har nøjsomt gennemgået mange af de mest brugte udbydere af odds og betting og skrevet en vurdering af hver enkel – læs her vores anmeldelse af 888sport (den er ikke helt dårlig).

Tak fordi du læste med – du skulle nu have fået godt styr på hvordan odds sættes af bookmakerne.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening