HVORDAN SÆTTES ODDS AF BOOKMAKERNE?

Sådan sættes oddsene af bookmakerne

Helt overordnet sætter bookmakerne deres odds efter, hvor stor en chance de mener, at der er for et givent udfald af den pågældende kamp. Tages der eksempelvis udgangspunkt i en Premier League-fodboldkamp, så vil bookmakeren lade en oddssætter – som sandsynligvis er ekspert i engelsk fodbold – vurderer, hvor stor en chance der er for at hjemmeholdet vinder, for at kampen bliver uafgjort, og for at udebaneholdet vinder. Vurderingen gøres op i procenter, og det kunne eksempelvis se sådan ud:

Arsenal: 45%

Uafgjort: 30%

Liverpool: 25%

Herefter bruges en formel til at udregne, hvilket odds hvert af udfaldene skal stå til. Bookmakeren skal selvfølgelig tjene penge på kundernes spil, og derfor arbejder bookmakerne ikke med en tilbagebetalingsprocent på 100%. Tilbagebetalingsprocenten ligger hos de fleste bookmakere i omegnen af 93-95%, sådan at de på lang sigt er sikre på profit. Hos den samme bookmaker kan tilbagebetalingsprocenten kan være forskellig fra sportsgren til sportsgren og fra liga til liga, men uanset hvad så inkluderes den i den formel, som benyttes til at udregne, hvordan oddsene skal se ud.

Læs også: 888sports bonus

Oddsene ændres hele tiden

Når oddsene er beregnet og offentliggjort for spillerne, betyder det dog ikke, at bookmakeren lader kampen ligge og går videre til den næste. Oddsene bliver ofte lagt ud til spillerne i meget god tid, og i de dage der går, før kampen skal spilles, kan oddsene nå at ændre sig mange gange. Der bliver konstant holdt øje med, hvor mange der spiller på et givent udfald, hvordan det øvrige marked udvikler sig, hvilke nyheder der kommer ud omkring de deltagende hold osv. Placeres der en masse spil på, at Arsenal vinder kampen mod Liverpool, kan bookmakeren finde på at sætte oddset ned, hvis der kommer tvivl om, hvorvidt det oprindelig odds var for højt sats. Hvis eksperterne fra de konkurrerende bookmaker har sat deres odds helt anderledes, kan det også påvirke bookmakeren til at ændre sine oprindelige odds, og det samme gør sig gældende, hvis et af holdene eksempelvis får en stjernespiller skadet.

  • Odds skifter efter startopstillinger er offentliggjort

Der tages højde for kundekredsen

Når man spiller hos en bookmaker, kan det være værd at huske på, at bookmakeren ofte tager højde for, hvilke spillere de henvender sig til. I en landskamp mellem Danmark og Armenien er der sandsynligvis større chance for, at en dansker spiller på Danmark til at vinde, end at en armenier ville gøre det. Og det er bookmakerne i Danmark selvfølgelig godt klar over. Derfor kan oddsene på danske landshold, danske klubhold i europæiske turneringer, og i det hele taget danske sportsudøvere være lavere, end de egentlig burde være. Det betyder dog samtidigt, at du potentielt kan gøre en god forretning ved at spille mod de danske hold, da oddssætningen på deres modstandere i så fald kan være sat højere end i andre lande.